25 april

Go Jarmo, go Jarmo! Har just kollat klart robinson och tur att min gubbe fick stanna, hoppas han kommer vinna hela skiten. Fast tror inte de Kristian kommer säkert spela ut honom. Men det är ju han som gör hela programmet med sin morgon gympa och allt han nu gör. Tidigare idag sprang jag iväg på stan och köpte mig ett par jeans leggins. Och hur sköna som helst, men stian bara skrattade åt dom. Men tur att de är jag som ska ha på dom och inte han. Sen var jag och övningskörde lite på dagen och ska inte ens skriva hur det gick. Efter det var det middagsdax och hade igen aning om vad vi skulle äta så kom Stian på den brillianta iden om att beställa thai mat. Mmm det var skit gott. Så vart lite trött efter maten så det har bara varit soffan efter det. 

24 april

Igår var det min tur och övningsköra igen gick inte alls lika bra som förra gången. Men det är smällar man får leva med. Igår kväll kom jag och Stian på att våran kyl var så där lagom tom så han fick handla den här gången. Och det bästa var att han köpte baguetter och gissa vad han gör om inte sådana goda mackor med sallad,gurka,paprika, skinka och ost. Mmm, tror att det blir sånna mackor till frulle. Så för engång skull ser jag fram emot frukosten. Idag har jag nästan inga planer ska på stan med mor och sen kanske hänga med Julia får se. Nu ska jag fortsätta kolla på Linda och gänget, dom gör mig glad!

22 april

Har just kommit in efter en åktur med katti som har fått körkortet idag, så grattis till dig! Innan de har jag varit nere hos mormor hon bjöd på mat igen och den här gången vart det plättar. Hur gott som helst. Jag sitter och funderar hur jag ska göra imorgon om jag ska hälsa på min gammla klass men jag behöver ett litet samtal med Frida innan så jag är helt säker. Men jag antar att det blir så. Eller kanske får se. Ska ringa henne och sen blir det okänd diagnos. Klickar in en bild på avve också som han nu kallas av många, stackare men lika glad är han för det!

21 april

Mitt inlägg som jag hade skrivit igår hade hamnat i utkastet så jag fixade in det idag så kan ni läsa om min gårdag. Idag har jag haft frida på besök och det var ju som ett tag sen så det var kul. Eller jag hade de i alla fall sen om hon hade det är ju en annan sak. Har hunnit provåka bil med henne också och hon kunde ju det där mycket bättre än mig så tur var ju det. Jag ska ta och plugga körkortsteori lite så jag inte behöver göra det på måndag, jag brukar alltid vara så bra och spara allt in i det sista. Så de ska bli skön och inte ha sådan stress när jag håller på jag kan sitta i timmar och fundera på annat också om jag vill. Eller där tog jag i, klockan nio är andra avenyn och den vill jag ju se men två timmar har jag på mig. Jag och Julia satt och pratade om ben and jerry glass om de heter så, men i alla fall efter det har jag blivit sugen på sån glass fast jag har ju aldrig smakat men det ser gott ut. Men jag tror att jag ska springa ner på kiosken och köpa en daim istället, blir lika glad för det! 
 

20 april

Idag har jag varit hos frissan så är ny friserad. Jag sa att hon fick klippa hur hon ville så nu kan jag inte gnälla hur det ser ut så det är faktist skönt, brukar alltid annars vara missnöjd men det tar väll ett tag innan man vänjer sig. Har haft kökortsteorin idag och det gick ganska smärtfritt undan, tiden gick ganska fort där så det var ju skönt. Syrran var med Alvin under tiden så det var ju snällt så fick stian åka till hallen. Alvin har inte alls haft någon bra kväll kan jag då säga han hade jävlats lite med Linnea också och nu är han hopplöst grinig. Nu ska jag surfa vidare här på internetet !
 

18 april

I torsdags kom frida och Julia på besök men frida kom bara förbi en snabbsväng eftersom hon hade ont i halsen men Jullan stannade längre. Vi pratade ett tag och jag väntade på att stians mamma skulle dyka upp, hon skulle nämligen gå ut och gå med Alvin och jag hade tänkt övningsköra under tiden. Men hon dök aldrig upp så Julia tog saken i akt istället så Julia var och promenerade med gossen så jag fick övingsköra. Du är bra Julia men det vet du redan. Mitt övningskörade gick inte alls, det kändes pissigt att sitta bakom ratten igen inget alls fungerade.. Kommer aldrig att få det där efterlängtade kortet. Det känns vääälidigt långt borta. Men jag har halkbanan bokad nu och innan det måste jag ha hunnit köra med körskolan så det får gå som det går. På kvällen gick jag förbi en snabbsväng och hälsade på ukki på lassa och när jag kom hem var det fullt hus av norska medlemmar. Stians farmor,farfar,faster och barn var här och jag vart lite chockad när jag öppnade dörren och insåg att det var massa folk här. Min norska är på samma nivå som tidigare förstår ingenting och jag känner mig bara dum när dom pratar med mig och jag ser ut som ett frågetecken. Men det får jag väll lära mig att leva med eftersom han är mannen i mitt liv så det är väll värt att se lite dum ut ibland. 
Igår var Alvin mommos pojke, han har myst på med henne hela dagen nästan jag har bara åkt dit ner och mata han. Jag har alltså hunnit göra ganska mycket idag. Varit på stan och strosa men kom hem tomhänt. Jag vet inte om jag är allmänt snål eller om det verkligen inte finns något alls i den här stan. Hoppas på det sistnämda. Har hängt med Madde idag och kollat sex and the city filmen som jag har sett hur många gånger som helst men den är alltid lika bra. Sen vart det att åka bil ett tag och har nyss kommit hem. Alvin hade just vaknat när jag kom hem så ska försöka natta om han och hoppas på att han vill sova länge för känner inte för att vakna vid 7 imorgon. För övrigt så förstår jag inte vad jag gör för fel. Jag har inte varit på partajrunda på hur länge som helst och ändå hamnar jag i fylletrubbel. Ska nog isolera mig ännu mer om det är möjligt så kanske jag slipper sånt. Från och med nu skiter jag i vad alla har sagt och inte, jag orkar inte grubbla på sånt längre. 

Imorgon eller idag är det ju, ska jag ta det lugnt hela dagen känns som att jag är bakfull från all alkohol doft. Ursch! Så soffan och tvn är mina vänner imorgon. Nu tar jag kväll. Godnatt!

16 april

Jag är vaken hur tidigt som helst fast jag somnade redan efter tio så det får gå. Ska hoppa i duschen snart och sen blir det coop med mor. Idag har jag inga som helst planer kanske skulle på stan en snabbis men får se hur det går med de. Det brukar inte bli som planerat men det får jag se. Det är fint väder så kanske ska ta en prommis. Nu ska jag lattja med stigge han har så där lagomt morgon humör!

15 april

Är just hemkommen från mormor, har varit där och hängt med henne nu när hon är ensam. Det var trevligt och gott. Jag tänkte att jag kan knalla till mamma direkt från mormor men sen lockade datorn lite för mycket så jag åkte hem. Men det kommer jag säkert att ångra om ett tag när stian är i hallen och man har så där lagomt lite att göra. Det finns inge tråkigare och tiden går vääääldigt sakta då. Men kanske ska ta och kolla någon film eller något det ser jag ju. Ne nu ska jag kolla aftonbladet sen soffan!

14 april

Idag har nog inte riktigt varit min dag på något sätt och den verkar inte bli bra heller. Vaknade redan vid sju och har bara kollat tv och knallat runt i flera timmar. Sen kom jussi och lina förbi, Fick en söt tröja va dom så tack, tack! Sen väntade jag in i det sista på stian som jag trodde bara skulle klippa sig halv 1 och sen på coop, men 10 minuter innan klockan var halv två så skyndade jag mig till lassa sur som ett bi.Hade tid halv två och när jag väl har tagit ner vagnen för alla jävla trappor och krossa till lassa och när jag öppnar dörren och ska parkera vagnen för att sedan börja klä av Alvin. Kommer Karin och frågar vad jag gör redan där... Hade tagit fel halv 4 var det och ändå kollade jag tiden igår, men då tänkte jag att när jag ändå hade tagit mig ner och ut så kunde jag lika gå ut och promenera för att kanske få mig själv på bättre humör. Knallade 1 timme och några minuter så strax före tre var jag hemma och ingen Stian sågs till. Matade Alvin och 10 över tre när vi var på väg kommer stigge hem och bara för att jag inte ska kunna vara alldeles för sur på han ,så köpte han en hårfärg åt mig. Så nu kan jag vara borta hemmifrån ikväll så vad ska jag hitta på? Det får jag se nu ska jag ta något att äta det har inte ens blivit frukost för mig idag så jag är HUNGRIG! 

11 april

Utveckling

Insjuknandet i Alzheimers sjukdom är oftast en långsam utveckling som sker under flera år. Symtomen utvecklas successivt under en lång tid. Symtomen vid Alzheimers sjukdom är mycket individuella och stadierna kan ha mycket olika längd beroende på patientens ålder och omvårdnadskvalité. För att lättare kunna beskriva förloppet av sjukdomens utveckling, kan man dela in sjukdomen i tre stadier.

Psykiska symtom som förvirring, depression, ångest och sinnesstörningar är vanligt under hela sjukdomsförloppet.

Stadium 1  (1-3 år)
I det första stadiet har patienten endast en liten intellektuell försämring och klagar över tilltagande glömska och förlägger vardagliga saker. Talsvårigheter och ordglömska uppstår och patienten har svårt med namn. Patienten får också svårt med rumsuppfattning och tappar sin spontanitet i känslor och motorik. Patienten fungerar fortfarande bra socialt och är medveten om sina minnesstörningar och försöker dölja och släta över sina misstag.

Stadium 2  (2-4 år)
Nya symtom uppkommer och de gamla förvärras i svåra minnesstörningar och talproblem i form av upprepning och tjat. Patienten börjar få svårt att känna igen ansikten. Patienten kan också få Parkinsonistiska symtom som skakningar och stelhet. Patienten klarar inte enklare psykologiska tester och kommer inte längre ihåg viktiga händelser i sitt liv.

Stadium 3  (5-10 år)
Patienten är i ett avancerat demenstillstånd och dess passivitet ökar. Patienten behöver hjälp med sin personliga hygien och att klä sig. Får också sämre kontroll över sina toalettbesök och blir till slut inkontinent. Patienten blir också svårkontaktad och har inget tidsbegrepp. Dygnsrytmen störs och sömnen blir oregelbunden och orolig. Närminnet fungerar inte och patienten minns inte det som nyligen har hänt.

Vid svår Alzheimers sjukdom förlorar den drabbade i det sista stadiet helt sitt tal och kan inte alls kommunicera. Den sjuke behöver omfattande hjälp med t ex att äta och är helt urin- och avföringsinkontinent. Den psykomotoriska förmågan blir kraftigt nedsatt och patienten blir så småningom helt stol- eller sängbunden. De har på många sätt återvänt till ett mer "barnlikt" stadium. Gripreflexer och sugreflexer kan utlösas och förmågan att äta och dricka kvarstår längre än andra funktioner.

 

Om nägon känner igen sig så finns fyra läkemedel registrerade för behandling av Alzheimers sjukdom. De kan delas in i två grupper. Ingen av dessa botar sjukdomen, utan är symtom-lindrande.

den ena gruppen är s.k. kolinesterashämmare. Dessa är godkända för symtomatisk behandling av mild till medelsvår Alzheimers sjukdom. Läkemedlet ser till att hjärnan bättre utnyttjar signalsubstansen acetylkolin som hjärnan själv bildar.

Det andra gruppen är sk NMDA-hämmare och är godkänd för symtomatisk behandling av medelsvår till svår Alzheimers sjukdom. De verkar genom att minska negativa effekter av signalämnet glutamat som är skadligt för nervcellerna.


11 april

Det var ett tag sedan jag ägnade lite tid åt att sitta på datorn så min uppdatering har inte varit på topp. Men jag behövde en liten paus från bloggandet för att få lite fräsch energi, så jag kanske är lite mer aktiv dom närmaste dagarna, vi får se. Det har verkligen blivit vår här i kiruna dom senaste dagarna. Snön från vägarna utanför vårat fönster har smält och det kommer bara fram mer asfalt och sommar suget börjar närma sig.  Min moster och hennes familj har hunnit komma upp så har varit förbi mormor och hälsat på dom. Jussi och Lina har också kommit upp men dom har jag inte hunnit träffa ännu kanske att jag tar mig ner imorgon, får se. Nisse hade boliviadag på högga så där har jag också varit och kikat lite men det var alldeles för mycket folk, kan inte riktig med när det är så mycket folk,livat och trångt och jävligt. Vi har haft en nattgäst också, Nisse sov över en natt och inatt är det Axels tur. Och ett som är säkert är då att Axel kan snacka, fy fan jag har stängt öronen för längesedan. Men det är kul han är bra på att underhålla. Just nu sitter vi och äter pizza ska kolla på xgames när det nu börjar och sen blir det nog bedtime. Tidigare idag har jag, Stian och Alvin varit hos pappa och ätit grillat och pottisallad. Det var gott men hann bara på snabbvisit eftersom vi väntade besök. Alvin har varit gnällig dom sista dagarna nu också och nattetid och kvällstid är han allt förutom snäll. Ne hojj. Det var en kort sammanfattning av mina senaste dagar. 

7 april

Har just kommit hem från stan, alvin fick några plagg så nu får han vara som han är ett tag till. Just nu är potatisgratängen i ugnen och steker, vi ska äta de och kött. Mums! Sen ska vi mysa framför tvn tror jag eller få se vad kvällen har att bjuda på. Det är så kul nu har alvin börjat smila lite när man pratar med han fast det sker bara ibland och då ska man ha tur. Han är för söt! 

7 april

Vaknade vid 9 åt frukost och spelade xbox med stian, Jag vann! När vi skulle klä på alvin idag upptäckte vi att han har växt ur alla 56 kläder så idag ska jag på lindex och köpa några bodysar åt han. Sen har jag tankarna hos julia om hon är sugen på att göra något eller hänga med mig ett tag idag. Det är mina planer, jo och en promenad ska vi klämma in före middagen. 

6 april

  • missade körkortsteorin
  • Alvin är övertrött
  • har ont i huvudet
  • trött
  • irriterad 
Jag hade kunnat hålla på sådär i evigheter men det ska jag inte göra, Gud måste ha glömt bort mig ikväll. Jag är helt slut som person nu!!!


6 april

Nyätet och mätt sitter jag och surfar lite och läser lite bloggar. Snart bär det av till körskolan och sitta där i två timmar och lyssna och bara lyssna. Jag har ganska svårt att sitta tyst så länge men jag tycker att jag skött mig utmärkt än så länge! haha.. Stian fick påsklov idag så imorgon ska vi på en riktigt lååång promenad och han svarade ja när jag frågade så nu finns det ingen återvändå. Och en helt färsk bild inte många minuter, alvin tränar nacken.   

6 april

Igår var jag hos mormor en sväng och hälsade på, moster och kusinerna har kommit upp så trevligt att träffa dom igen det var som några år. Två kanske eller något sånt. sen vart det att kolla slutet på sanningensögonblick och sen vart det sängen. Idag hade vi tid på bvc och Alvin hade växt som han skulle nu är han 59 cm lång och väger 5430g, jag trodde inte hade växt så mycket på bara en vecka men de hade han. Så det var ju bra. Sen har jag hunnit med en promenad på en och en halv timma så jag är ganska nöjd, än så länge fast mycket kan hinna förstöra min dag ännu men det får jag hoppas att det inte blir så. Nu måste jag underhålla lillen han tycker inte datorn är så rolig.   

5 april

Det där facebook också, förstår mig inte riktigt på vad det är så nu ska jag strunta i de helt och hållet. Jag har gett det några försök men alldeles för svårt för mig. Idag är de tårta igen, har blivit mycket av sånt på sistone men nu fyller ju stian år så då får man äta. Har som inte så mycket mer på hjärtat så jag åter kommer.

5 april

Grattis Stian!

4 april

Så min dag har varit gåendes,vaggandes och hungrig. Jag har varit hungrig som ett djur idag innan jag lagade mat och innan jag hittade något gott. Tillslut fick det bli köttfärsås och makaroner fast långa smala vet inte hur det stavas, men ni vet hurdana jag menar. Stian har varit på språng hela dagen och hjälpt hans pappa att flytta bara därför har Alvin varit vaken hur länge som helst och att ligga på täcke på golvet duger inte åt han. Han ska vara i famnen hela tiden och just nu har jag ont i ryggen och armarna, han blir så jäkla tung i längden. Nu ska jag ta fingrarna från persätt och börja fixa i köket lite.


3 april

Jag tänkte att jag slänger in ett till inlägg nu om mina morgonplaner när jag ändå är på gång. Imorgon på förmiddagen blir en promenad och handla bär sen ska jag faktist baka lite hade jag tänkt, undra om alvin också hade tänkt det annars är det kört. Men han får väll sitta i bärselen i värsta fall. Stian ska vara på språng nästan hela dagen och det innerbär att jag måste göra allt när jag är ensam med han men det går bra bara han är på bra humör! Imorgon blir det ett dopp för lillen också för han måste ju vara ren på farsans födelsedag som är på söndag. Ja det var väll det jag har tänkt hinna med att göra så det ska jag fixa hur lätt som helst eller inte! 

3 april

Början på kvällen tillbringades hos katti och fira hennes 18års dag. Fint folk och en god tårta en superkväll det lilla jag var där men så upplevde jag den som. Vart sanning och konsekvens där på slutet och sen ville alvin ha mat så då får jag hem. Hoppas ni har det trevligt och festar rejält hela natten, jag får ta igen de sen någon gång i framtiden. Se upp när jag fyller 30 och blir som 15 på nytt. Ne riktigt så illa hoppas jag inte att det blir. När jag öppnade hemdörren så luktade de rent, stian hade vart i full fart hela tiden medans jag var borta. Dammsugat,skurat, städat toaletten,diskat och tvätta klart alla kläder som jag påbörjade innan jag gick. Så det var extra kul att komma hem. Väl hemma fick Alvin mat och efter stian skrytit hur duktig han hade varit så kollade vi talang och sen har jag bara vikt kläder och gått med gossen i famnen och försökt få han och sova, och nu väntar en spännade film! 

3 april

Idag fyller min kära vän år! Grattis Katti!!!


RSS 2.0